La Vecchia Dispensa

Zo nu en dan stuit je op pareltjes, qua verpakking maar ook de kwaliteit is betoverenswaardig goed. We kwamen in contact met la Vecchia Dispensa, een familiebedrijf dat vier generaties lang geheel volgens traditie de allerbeste balsamico azijnen volgens geheim recept vervaardigt. De familie Pelloni staat van oudsher aan het roer. Tegenwoordig runnen ze dit bedrijf samen met de familie Tintori om nog meer de krachten te bundelen.

Het verhaal achter La Vecchia Dispensa

Het verhaal van La Vecchia Dispensa begint al vier generaties geleden. De familie begon met het laten verouderen van balsamico azijn in edele houten vaten. Een zoete erfenis met liefde bereid door de vaders als bruidsschat voor elke dochter. In 1973, opende Mario, grootvader van de huidige eigenaar, een restaurant genaamt Al Castello in Piazza della Dama. Hier werden eenvoudige gerechten volgende de zuiverste traditie van Modena geserveerd. Deze gerechten waren het zegel voor kwaliteit in de keuken. Dankzij de passie voor het koken met de meest eerlijke gerechten door grootvader Mario en Oma Clementina dat het restaurant al snel favoriet werd voor hun vaste klanten. Deze klanten wilden graag ook een herinnering mee naar huis nemen, deze werd geboden in de vorm van ‘conserven’ of balsamico azijn. De groenten werden bijvoorbeeld in de olie en azijn een winter lang bewaard in de olie en de balsamico azijn werd toen opgeslagen in zware terra cotta potten. Deze werden bewaard in het huis van de familie in een grote donkere kast van hout ofwel een ‘dispensa’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘pantry’.

1975. La Vecchia Dispensa

Slechts op korte afstand van het restaurant heeft de familie Pelloni-Tintori in 1975 besloten om La Vecchia Dispensa (oude pantry) te openen in het ouderlijk huis op het Piazza della Dama. Aan hetzelfde plein waren de kinderen opgegroeid en waar de familie zo dol op is. In de kleine ambachtelijke werkplaats op de begane grond, worden de druiven gekookt en vullen het plein met haar zoete, doordringende aroma's. De traditionele Modena recepten worden doorgegeven van generatie op generatie en vervaardigd in eindeloze rijen potten en kruiken, alle geduldig rustend op houten planken. De winkel boven was, en is nog steeds, het verkooppunt voor het aanbieden van onze producten.Op zolder vindt men de oude vaten en keukengerei voor de balsamico azijnen als herinnering aan de oud tijd. Een schat om te pronken aan vrienden en klanten.

De vaten en de vrouwen

De vaten waarin de balsamico azijn wordt bewaard, ontvangt altijd de naam van een vrouw uit de familie. Later weet je dan altijd welke vrouw gezorgd heeft voor de balsamico en ook belangrijk in welke hoeveelheden. Deze vrouwen zorgen er ook voor dat generatie op generatie dit geheime recept wordt doorgegeven en het oude ambacht met de hoogste kwaliteit kan blijven bestaan. Steeds op zoek naar de beste kwaliteit en de mooiste aroma’s.

Details maken perfectie, en perfectie is niet een detail

Bij la Vecchia Dispensa zorgt men voor alle kenmerken van het product, tot in het kleinste detail. Soms lijkt het overbodig of zelfs obsessief, maar voor la Vecchia Dispensa is elk product uniek en verdient alle aandacht. Dat begint met het selecteren van de grondstoffen tot en met het verpakken van het eindproduct. Het tot in het uiterste detail doorvoeren van de perfectie, dat is waar de familie voor staat. Dit streven naar perfectie komt in elk product van de balsamico azijnen terug.

Oude Traditie in een nieuw jasje

Elk gerecht vraagt om haar eigen balsamico azijn. Zo serveer je bij een frisse salade een jonge basalamico met dat lekkere zuurtje waardoor de salade naar een hoger niveau wordt getild of een stroperige bij het dessert.

Om je daarbij te helpen heeft la Vecchia Dispensa een nieuwe lijn op de markt gezet, die je helpt met het advies waar welke balsamico bij past. Ze hebben namelijk heel eenvoudig aan elke fles een kaartje gehangen met de ingrediënten eraan. 

Voor de balsamico azijnen van La Vecchia Dispensa klik hier.